Sectoren kun je op verschillende manieren indelen. De meest bekende indeling is de SBI. Veel economisch beleid wordt op basis van deze codes vastgesteld. Maar voor innovatie is zo’n indeling vaak niet toereikend. Ontwikkelingen gaan te snel of innovaties passen niet in een van de bestaande sectoren. Daarom worden elk jaar worden door beleidsmakers nieuwe roadmaps gemaakt met flexibele indelingen in subthema’s of challenges. Maar hoe krijg je de bedrijven die daar bij horen nu goed in beeld?

In dit artikel leggen we uit hoe onze aanpak verschilt van andere methoden. En waarom dit een beter beeld geeft van de innovatiekracht van bedrijven en startups in een regio.

Waarom zijn SBI-codes achterhaald?

Elk bedrijf of organisatie dat zich inschrijft bij de Kamer van Koophandel krijgt een code toegewezen, dit is de Standaard Bedrijfsindeling (SBI). Veel landelijk en lokaal economisch beleid is gebaseerd op deze indeling.

Het voordeel van de SBI is dat elk bedrijf in een hokje past, en dat deze hokjes aansluiten bij internationale standaarden. De SBI kent 5 niveaus. De eerste twee sluiten aan bij de wereldwijde standaard ISIC Rev 4. Tot vier niveaus diep komt het overeen met de Europese NACE Rev 2 standaard. Het laatste niveau mag elk EU-land zelf indelen.

Wat is er de afgelopen 15 jaar allemaal veranderd in de wereld?

De Sbi-codes zijn in die tijd vrijwel hetzelfde gebleven.

Een nadeel van deze indeling is dat het zeer rigide is. De NACE en ISIC worden ongeveer eens in de 15 jaar geactualiseerd. De laatste keer was in 2008. Landelijk zijn af en toe kleine aanpassingen op het diepste niveau. In 2018 was dit voor het laatst, toen zijn kinderopvang en peuterspeelzaalwerk samengevoegd. Grote veranderingen door de opkomst van disruptieve technologieën worden niet weerspiegeld in de SBI. Wat is er de afgelopen 15 jaar allemaal veranderd in de wereld?

Een andere tekortkoming van de SBI is het ontbreken van cross-sectorale verbanden. Een modern innovatief bedrijf opereert op het grensvlak van vakgebieden. SaaS-oplossingen hebben toepassingen in alle mogelijke sectoren. Een e-health bedrijf is een combinatie van zorg en ICT. Er is ontzettend veel kruisbestuiving van innovaties. Er bestaan manieren om deze verbanden beter inzichtelijk te maken.

Indelen naar innovatieve topics

Met de Innovatiespotter werken we met topics. Met een topic bedoelen we een onderwerp dat aansluit bij het landelijke missiegedreven innovatiebeleid. Bijvoorbeeld de energietransitie, agri & food, health, hightech of digitalisering.

Bij het vaststellen van deze topics baseren we ons op beleidsstukken, innovatie agenda’s en roadmaps die door task forces, planbureaus en andere experts worden samengesteld. Maar hierbij houden we ons niet aan vaste indelingen. De activiteiten die bedrijven zelf noemen leiden ons. We gebruiken artificiële intelligentie en machine learning om erachter te komen wat het woordgebruik is wat deze topics nou zo speciaal maakt.

Vaststellen van een definitie

Als je geen vaste kaders en afbakeningen gebruikt, hoe weet je dan wat er in een topic zit? Daarvoor laten we de bedrijven zoveel mogelijk voor zichzelf spreken. Er ontstaan telkens nieuwe innovaties. Daarom volgens wij op de voet wat er gebeurt in het ecosysteem. Welke nieuwe startup incubators of accelerators zijn er? Zijn er een nieuwe subsidies of investeerders? Wij hebben al ruim 600 van zulke overzichten verzameld. De bedrijven die hier bij aangesloten zijn krijgen bij ons een “innovatie footprint.” Deze footprint is zeer waardevol voor iedereen die wil weten welke nieuwe startups er zijn. Maar is ook de basis voor de algoritmes die wij trainen.

Met elke meetmethode heb je foutmetingen. Een patiënt test bijvoorbeeld negatief terwijl hij of zij de ziekte wel heeft. En als een test te sensitief is, dan kunnen mensen positief zijn terwijl ze eigenlijk niets mankeert. Bij machine learning is dat niet anders. Een website van een restaurant bevat veel woorden die te relateren zijn aan voedsel. Maar gebruikt ook woorden die heel verschillend zijn van een biotech bedrijf in de voedselindustrie. Met regelmatige checks halen we de fouten er zo veel mogelijk uit, waardoor 90-95% van de resultaten goed passen bij een topic.

Wat betekent zo’n betere aanpak?

Op deze manier wordt van alle 2 miljoen bedrijven in Nederland gekeken of ze bij een thema van het innovatiebeleid passen. Inmiddels behoren al ruim 50.000 bedrijven bij een van deze innovatie-topics. En een bedrijf hoeft niet bij één topic te horen. Een softwareontwikkelaar met een slimme oplossing voor de zorg hoort zowel in het topic ICT als Health thuis. Er zijn ongelofelijk veel verbanden denkbaar die bij een traditionele indeling buiten beeld blijven.

Niet elk bedrijf kan worden ingedeeld bij een innovatief topic. Maar je hebt altijd de mogelijkheid op zelfgekozen woorden te zoeken. Met de intuïtieve tools van Innovatiespotter vind je snel en makkelijk wat je zoekt. Je kan bijvoorbeeld ook op een hele specifieke technologie zoeken binnen een bepaald thema. Dit maakt het mogelijk om opkomende innovatie-trends te scouten, soms nog voordat ze echt tot de markt doorbreken.

Ook kun je vanuit het bedrijfsprofiel contact leggen via LinkedIn. Zo breid je op een actieve manier je netwerk uit.

Vergelijking met traditionele SBI-codes

Om terug te komen op het begin, vergelijken we het aantal bedrijven dat binnen een SBI-afbakening vallen met de bedrijven die wij met machine learning vinden. In totaal zijn er zo’n 5500 bedrijven binnen de afbakening van Life Sciences & Health van de topsectormonitor van het CBS. Een groot deel daarvan telt maar 1 werkzame persoon (31%), en ook niet elk bedrijf heeft een eigen website.

De bedrijven die niet als Health door ons algoritme worden geclassificeerd noemen we de traditionele bedrijven (grijs). Er komen te weinig innovatieve woorden voor op de website van het bedrijf. Slechts 700 bedrijven binnen de SBI-codes classificeren wij als health (oranje).

Maar het meest interessante zijn de bijna 6000 bedrijven buiten de traditionele methode die óók bij het topic health horen (blauw). En het aandeel met 1 werkzame persoon is hier ook duidelijk kleiner (16%).

SBI vergelijking Life Sciences & Health
De lichtere delen in de grafiek zijn bedrijven met slechts één werkzame persoon.

Diepere analyse van de bedrijven

Om binnen een topic te laten zien wat de bedrijven doen gaan we nog een stap verder. We laten een algoritme zelfstandig clusters (groepen bedrijven) maken. Het aantal clusters wordt niet van te voren bepaald. Dit leidt soms tot mooie verassingen als de data iets laat zien waar je vooraf niet aan had gedacht. De subthema’s uit innovatie-roadmaps lijken vaak mooi op papier, maar de werkelijkheid is soms anders. Dit kan dus een echte evidence-based strategie bepalen.

3D-wolk van bedrijven in Life Sciences & Health
3D-wolk van bedrijven in Life Sciences & Health.

Als je de bedrijven die door het algoritme als Health worden gezien laat groeperen in clusters krijg je bovenstaand resultaat. Elke punt in de wolk is een bedrijf met een website. Punten die dicht bij elkaar staan hebben meer met elkaar gemeen. Hoe meer afstand tussen de clusters, hoe verder de twee onderwerpen van elkaar af staan. Farmaciebedrijven (paars) zijn een heel ander type health-bedrijf dan een sensorbedrijf die bijvoorbeeld een alarm ontwikkelt voor dementerende ouderen in een zorghuis (geel).

Het is mogelijk om in 3D te navigeren door de visualisatie. En van elk punt zie je de meest belangrijke woorden, en door te klikken open je het bedrijfsprofiel. In de onderstaande wordcloud zie je de woorden die het meest kenmerkend zijn voor de verschillende clusters.

Wordcloud Life Sciences & Health
Wordcloud van subtopics in Life Sciences & Health.

Categories:

Gebruik onze tools om de bedrijven te vinden die je zoekt

Krijg nu toegang tot ons AI-gedreven platform en krijg data en inzicht in je werkgebied.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Related news

Innovatie ecosysteem energietransitie
Bedrijven spelen een cruciale rol in de transitie van fossiele brandstoffen naar […]
Circulair innovatie-ecosysteem
Bedrijven spelen een cruciale rol in de Circulaire Economie. Innovatiespotter ontsluit meer […]
Innovatie in de zorg
Bedrijven spelen een cruciale rol in de Health sector. Zij ontwikkelen producten […]

Wil je meer weten over ons werk?