Samen met Pieter-Jan Snijders van de Provincie Drenthe kijken wij terug op drie zeer geslaagde kennissessies! Aan geïnteresseerde beleidsontwikkelaars en beleidsuitvoerders lieten we zien hoe je het ecosysteem uitbreidt en versterkt door de juiste bedrijven te vinden in grote hoeveelheden data.

Datakansen voor het innovatie-ecosysteem

Innovatie- en economiebeleid kan niet meer zonder data. Ministeries, provincies en gemeenten maken steeds vaker gebruik van data bij beleidsbesluiten. En innovatieprogramma’s gebruiken deze data voor het ontwikkelen en versterken van hun netwerken. De data is meestal afkomstig uit de eigen organisatie en alleen voor interne doeleinden. Als data wél extern wordt gedeeld is dat vaak alleen op geaggregeerd niveau.

Provincie Drenthe werkt datagedreven met het “Datahuis”

De provincie Drenthe doet het anders. De provincie heeft besloten om de regionale economie tot speerpunt te maken in hun “Datahuis”. Eigen data wordt daarvoor verrijkt met de data van de Innovatiespotter.

Tijdens de kennissessies vertelde Pieter-Jan Snijders over de praktijkervaring van het Datahuis. In het Datahuis worden verschillende databronnen bij elkaar gebracht. Daarvoor gebruikt men onder andere de Application Programming Interface (API) van de Innovatiespotter. Via de API is het mogelijk dat de provincie “live” gegevens van de Innovatiespotter koppelt met de eigen data.

Er wordt door de provincie nu geëxperimenteerd met het gebruik van deze data. Zoals het delen van de data met regionale innovatieprogramma’s als de Regiodeal Zuid Oost Drenthe. Deze regiodeal omvat zo’n 15 deelprojecten die op het regionale bedrijfsleven gericht zijn. Een aantal projecten is op energie gericht, zoals waterstof.

Energietransitie: kostenpost of kans

Energie was ook het thema van de presentatie van de Innovatiespotter. Elke regio heeft een energiestrategie en betrekt het liefst zoveel mogelijk regionale bedrijven hierbij. Daarmee is de energietransitie niet alleen een kostenpost maar voor de regio ook een kans. Immers, de enorme investeringen in de energietransitie vormen weer een inkomstenbron voor bedrijven die hier een rol in kunnen spelen.

We lieten zien hoe je via de Innovatiespotter energie-gerelateerde bedrijven kunt vinden. Van hoog-innovatieve startups die werken aan waterstof voor de toekomstige energiebehoefte, tot installateurs van warmtepompen.

Save the date
Wil je ook een sessie bijwonen? Op 24 februari organiseren wij een kennissessie in samenwerking met Marc Kalf van Health Valley. Health Valley is een vooruitstrevend zorginnovatienetwerk die impactvolle innovaties in de zorg aanjaagt. Ze zoeken landelijk bedrijven die bezig zijn met zorg-innovaties. Hoe kunnen deze bedrijven ontsloten worden? Hoe kan er een samenhangend innovatie-ecosysteem worden ontwikkeld?

Deze vragen en meer komen aan bod in de kennissessie ‘Missiegedreven werken met data’. Aanmelden kan via deze link.

Gebruik onze tools om de bedrijven te vinden die je zoekt

Krijg nu toegang tot ons AI-gedreven platform en krijg data en inzicht in je werkgebied.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Related news

Innovatie ecosysteem energietransitie
Bedrijven spelen een cruciale rol in de transitie van fossiele brandstoffen naar […]
Circulair innovatie-ecosysteem
Bedrijven spelen een cruciale rol in de Circulaire Economie. Innovatiespotter ontsluit meer […]
Innovatie in de zorg
Bedrijven spelen een cruciale rol in de Health sector. Zij ontwikkelen producten […]

Wil je meer weten over ons werk?