Zware metalen, bestrijdingsmiddelen en meststoffen. Slechts enkele voorbeelden van de tientallen stoffen die experts aantreffen in Nederlands oppervlaktewater. Daarnaast is geconstateerd dat er nog onvoldoende flora en fauna leeft in kleine wateren als sloten en grachten.

Het klinkt misschien verrassend, maar de Nederlandse waterkwaliteit staat op de laatste plaats in de Europese ranglijst (Volkskrant, juni 2022).

Niet alle waterkwaliteit in Nederland is slecht, het drinkwater is vooralsnog wél van goede kwaliteit. Deze kwaliteit is in de toekomst echter niet gegarandeerd. In de beleidsnota (2021-2026) van drinkwatervoorziening komt de verbetering van waterkwaliteit naar voren. Om in de toekomst te kunnen blijven voorzien van goede kwaliteit drinkwater, zet het rijk in op waterbeschikbaarheid en zuinig drinkwatergebruik. Daarnaast is er aandacht voor het verbeteren van de kwaliteit en het borgen van veilige productie en levering

Water en SDGs

Beschikbaar water en verbeterde waterkwaliteit zijn wereldwijde vraagstukken. Met innovatie in de watersector werken Nederlandse partijen aan oplossingen. Hiermee wordt ook bijgedragen aan de Sustainable Development Goals die zijn gericht op water. De SDGs zijn zeventien doelen om van de wereld een betere plek te maken in 2030.

 • SDG 6: Schoon water en Sanitair. Deze SDG verzekert toegang tot duurzaam beheer van water en sanitair voor iedereen. Innovatie in de watersector kan bijdragen aan deze SDG. Denk bijvoorbeeld aan het beperken van waterverontreiniging of het mogelijk maken van duurzaam waterbeheer.
 • SDG 14: Leven in het water. Onderzoek heeft aangetoond dat er te weinig flora en fauna leeft in Nederlandse wateren. Het verbeteren van de waterkwaliteit zorgt voor een gezondere leef omgeving voor planten en dieren.

Volgens Europese afspraken moet vanaf 2027 al het Nederlands water van ‘goede’ kwaliteit zijn. Vooralsnog voldoet vrijwel geen enkel water aan dit predicaat. Er zijn daarom flinke verbeteringen nodig om dit doel te behalen.

Wie doet wat?

Naast de overheid werkt ook het bedrijfsleven aan innovatie in de watersector. Om startups en het MKB in staat te stellen om innovaties rondom water uit te voeren, zijn er een aantal organisaties die daar ondersteuning bij bieden. Een aantal voorbeelden zijn:

Daarnaast vonden wij 9 voorbeelden van bedrijven die werken aan het verbeteren van de waterkwaliteit:

 • Water IQ (Eindhoven) -> verduurzaming door productie van waterzuiveringsmachines
 • Water Waves (Leeuwarden) -> duurzame (afval)waterzuivering
 • Rainmaker Holland (Rotterdam) -> Productie van veilig drinkwater vanuit condensatie
 • Indymo (Delft) -> drones gebruiken voor het monitoren van waterkwaliteit
 • Aqua Aurora (Apeldoorn) -> Verduurzaming door toevoeging van schelpkalk aan water
 • WLN (Glimmen) -> Onderzoek naar drink-, industrie-, en afvalwater
 • Engeldot Water (Beilen) -> Ontwerp en productie van waterbehandeling en waterzuivering systemen.
 • Logisticon (Groot-Ammers) -> Productie hoogwaardige waterzuiveringsmachines voor o.a. drinkwaterbereiding
 • PureBlue (Kapellebrug) -> Verwijderen van schadelijke stoffen uit afvalwater om zo veilig en gezond water te creëren.

Meer weten van de Innovatiespotter? Maak een free account aan

Categories:

Gebruik onze tools om de bedrijven te vinden die je zoekt

Krijg nu toegang tot ons AI-gedreven platform en krijg data en inzicht in je werkgebied.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Related news

Innovatie ecosysteem energietransitie
Bedrijven spelen een cruciale rol in de transitie van fossiele brandstoffen naar […]
Circulair innovatie-ecosysteem
Bedrijven spelen een cruciale rol in de Circulaire Economie. Innovatiespotter ontsluit meer […]
Innovatie in de zorg
Bedrijven spelen een cruciale rol in de Health sector. Zij ontwikkelen producten […]

Wil je meer weten over ons werk?