Waar zitten de meeste innovatieve bedrijven? En wat zijn hun kenmerken?

Al jaren is er veel aandacht voor startups. Deze groep draagt bij aan onze koppositie wereldwijd op gebied van innovatie. Maar zijn startups wel de grootste groep innovators in Nederland? Uit onze data blijkt dat maar liefst tweederde van alle innovatieve bedrijven in Nederland ouder is dan 10 jaar. En daarmee géén startup meer is.

Maarten van Gils introduceerde voor deze groep onlangs de term “smart-up”. Geen start-up of scale-up, maar smart-up: een volwassen innovatief bedrijf.

Wat is de positie van deze grote groep smart-ups in het Nederlandse innovatielandschap? Bovenstaande infographic laat dat zien. We hebben alle Nederlandse innovatieve bedrijven gescand op deelname aan 1000 innovatieprogramma’s. We keken niet alleen naar subsidies, maar ook naar bijvoorbeeld innovatienetwerken, startup-programma’s, investeerders en innovatie-awards.

Het verschil tussen de groepen bedrijven is groot. Bedrijven ouder dan 10 jaar én minder dan 10 fte scoren met 10% het laagst. Zij maken dus het minst vaak gebruik van innovatiegerelateerde regelingen, programma’s, netwerken enzovoort. Maar deze smart-ups zijn in absolute aantallen verreweg de grootste groep.

De groep oudere bedrijven met meer dan 10 fte scoort met 29% een stuk hoger, maar deze groep is in aantal bijna de helft kleiner.

Dat vraagt om extra onderzoek en om een gerichte aanpak. Kunnen deze bedrijven hun concurrentiepositie versterken en tegelijk meer bijdragen aan de maatschappelijke missies als ze meer gebruik maken van alle innovatie-programma’s die er zijn?

Categories:

Gebruik onze tools om de bedrijven te vinden die je zoekt

Krijg nu toegang tot ons AI-gedreven platform en krijg data en inzicht in je werkgebied.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Related news

Innovatie ecosysteem energietransitie
Bedrijven spelen een cruciale rol in de transitie van fossiele brandstoffen naar […]
Circulair innovatie-ecosysteem
Bedrijven spelen een cruciale rol in de Circulaire Economie. Innovatiespotter ontsluit meer […]
Innovatie in de zorg
Bedrijven spelen een cruciale rol in de Health sector. Zij ontwikkelen producten […]

Wil je meer weten over ons werk?