Hoe vind je het MKB en de innovatieve bedrijven met oplossingen die bij de Sustainable Development Goals (SDG’s) passen? En hoe hangen de SDG’s samen met de missies van het missiegedreven innovatiebeleid? Wij maken alle websites van bedrijven doorzoekbaar en delen ze in bij topics. Maar eerst: wat zijn SDG’s en hoe staat het ervoor in Nederland.

Sustainable Development Goals

De SDG’s zijn afspraken van alle aangesloten landen bij de Verenigde Naties. Het zijn zeventien doelen om armoede, onderwijs en de klimaatcrisis aan te pakken en de wereld een betere plek te maken in 2030. Ook Nederland staat achter deze doelen. De overheid, bedrijfsleven en allerlei initiatieven vanuit de samenleving dragen hieraan bij.

Hoe staat het ervoor in Nederland?

We zijn op de helft van de termijn waarbinnen de doelen gehaald moeten zijn, en ruim twee decennia sinds de eerste Millenniumdoelen. De tijd dringt om de uitdagingen aan te gaan. Het CBS monitort elk jaar de doelen in de Monitor Brede Welvaart en SDG’s (2022). Op klimaatactie, gendergelijkheid, geen honger, kwaliteitsonderwijs, en geen armoede beweegt Nederland in de goede richting. Op leven op het land, instituties, ongelijkheid verminderen, Infrastructuur & mobiliteit, wonen en leefomgeving wijzen de indicatoren aan dat we ons verder van het doel af bewegen.

SDG’s en het missiegedreven innovatiebeleid

Het bedrijfsleven speelt een grote rol in het halen van de SDG’s. Of het nu gaat over verduurzaming of over werk, armoede en ongelijkheid. Maar het bedrijfsleven biedt ook oplossingen als het gaat om innovatieve producten, diensten en nieuwe technologieën. Wij zochten uit hoe de SDG’s samenhangen met het missiegedreven innovatiebeleid.

Onze missie is het versnellen en opschalen van duurzame initiatieven. Innovatiespotter is een dataplatform voor het bouwen en ontwikkelen van duurzame innovatie-ecosystemen. We gebruiken AI om verbindingen te leggen, netwerken uit te bouwen en impact te monitoren. Zo delen we bedrijven in bij topics die aansluiten op het innovatiebeleid.

Met het mission-driven innovation policy stimuleert de overheid het bedrijfsleven. Er zijn 4 missies geformuleerd en 25 programma’s die te maken hebben met energie & duurzaamheid, landbouw water & voedsel, gezondheid & zorg, veiligheid en de sleuteltechnologiën (enabling technologies). Hoe is dit te relateren aan de maatschappelijke thema’s van de SDG’s en aan de Topics van Innovatiespotter?

Topic mapping

Innovatiespotter hanteert 9 Topics die zijn afgeleid van het missiegedreven Topsectorenbeleid. Elk individueel bedrijf wordt met Artificial Intelligence geanalyseerd op Energie, Circulair, Agrifood, Health, Hightech, ICT, Bouw, Logistiek en Water. In deze infographic leggen we alles naast elkaar en brengen het samen tot een overzichtelijke topic mapping. Zo zie je de relaties tussen de Topics van Innovatiespotter, de wereldwijde SDG’s en de Nederlandse missies.

Innovatiespotter SDG's en missies
Bekijk in groter formaat

Wil je meer weten, heb je opmerkingen of aanvullingen op deze infographic? Neem dan contact met ons op. Wil je zien wat Innovatiespotter nog meer kan bieden, maak dan een gratis account aan.

Gebruik onze tools om de bedrijven te vinden die je zoekt

Krijg nu toegang tot ons AI-gedreven platform en krijg data en inzicht in je werkgebied.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Related news

Innovatie ecosysteem energietransitie
Bedrijven spelen een cruciale rol in de transitie van fossiele brandstoffen naar […]
Circulair innovatie-ecosysteem
Bedrijven spelen een cruciale rol in de Circulaire Economie. Innovatiespotter ontsluit meer […]
Innovatie in de zorg
Bedrijven spelen een cruciale rol in de Health sector. Zij ontwikkelen producten […]

Wil je meer weten over ons werk?